Georgian House

Hampshire

This characterful Georgian house and its grounds had been used as military offices during World War II and, as a result, much of the grounds contained large areas of concrete and military-related remnants.  Working with Ian Adam-Smith Architects, the house and the gardens were redesigned in tandem, to gain better connectivity between the two.

We created new gardens around the house giving way to more gentle, informal areas linking the designed landscape to the countryside beyond. The effect is now that of a timeless, country garden.

Our masterplan incorporates a formal potager within the walled garden, planted with flowers, herbs, vegetables and fruit. Additionally, a new glasshouse and fruit cage were designed and installed. A striking espalier-Pear walk framed by Lavender, divides the potager from the lower end of the walled garden, which is a sheltered location for the new swimming pool. Surrounded by tall grasses and Astrantia, to offer a sense of enclosure, the atmosphere is soft, calm and relaxed.

A large wildflower meadow was created to frame the long drive and to connect the house and garden with the adjoining parkland and countryside.

At the rear of the house we introduced a land-formed sculpture garden, creating a moment for pause, reflection and an opportunity to enjoy the far reaching views from an elevated position.

A woodland garden unites the tennis court, orchard and natural woodland beyond. These are slowly being stocked with true, native English Bluebells and Narcissi.