<br />
<b>Warning</b>:  Use of undefined constant the_title - assumed 'the_title' (this will throw an Error in a future version of PHP) in <b>/home/customer/www/taylortripp.co.uk/public_html/wp-content/themes/taylor-tripp/single-projects.php</b> on line <b>33</b><br />

Farmhouse

Hampshire

For this working farm in Hampshire, we worked in collaboration with Ian Adam Smith Architects and RW Armstrong to develop a new garden for the restored and extended listed property.

Having been a tenanted farm, there was no evidence of a previous garden layout, so our approach was to work, as if in evolution, with the historic layers of the property.

To the front of the house modern outbuildings were removed returning the space to its historic layout and revealing the handsome, ancient barns. New native hedges, shrubs and trees were planted to screen the road from the house and a new drive designed to meander around the new planting revealing the house slowly upon approach.

A formal raised garden was created to the fore of the house, to help unify the rambling nature of the front facade and focus ones approach to the newly designed front door.

The beauty of an old granary that had stood out of view, has been enhanced by framing it with wildflowers, plantings of Lilacs, Box and Viburnums and a Rambling Rector Rose, which now sprawls up and over the structure to create a timeless, English, garden atmosphere.

The rear garden was divided in two by an old brick boundary wall. On one side was the rambling 17th Century portion of the house and on the other, was the more formal, 18th Century extension together with the proposed new addition.

We extended this wall towards the house to allow us to work with the differing facades, according to their styles.

On the formal side, the wall was designed to wrap around a herb garden through which, new, ornamental, metal gates were introduced to focus views into differing areas of the garden.

Connected to the herb garden and new wing of the house, we introduced an entertaining terrace constructed from reclaimed Yorkstone. We framed this terrace with a grove of pollarded Tillia platyphyllos ‘Rubra’ (Red-twigged Lime trees) and a sunken parterre. The latter provides a striking year-round view from the drawing room.

The new formal garden was enclosed on one side by Yew hedging, to screen it from the working farm and on the other by the old wall. Long, deep herbaceous borders edge the lawn to provide a lovely summer view from the terrace.

The outlook across the surrounding farmland had previously been entirely obscured by old, overgrown scrub, so this was removed and replaced with  a combination of native hedging and estate railings to open the views.

The canopy of a mature Sweet Chestnut tree was lifted and the tree turned into the centrepiece of a raised circular lawn, providing an additional focal point from the drawing room. Planting beneath is designed to connect the garden to the countryside, by use of ornamental grasses, mixed with varieties of native plants, such as, white Foxgloves, native Ferns, Anthriscus ‘Raven’s Wing’, Violas and Pulmonarias.

On the other side of the old wall a ‘family lawn’ and more informal terrace for day-to-day use were created, bordered by a recessed, scented Rose garden.

Two avenues of Prunus ‘Pandora’ extend the view between the two gardens and lead towards a native wildflower meadow, providing a softer, more natural link between the old farmhouse and countryside beyond.

The introduction of an orchard and ‘Pictorial’ flower meadow to the west side of the house has helped preserve the sense of the old farm, creating a relaxed, romantic atmosphere. Planting rambling Roses up the walls has further enhanced the timeless feel. It is now a haven for insect and bird-life.

More recently, we secured planning approval for a new swimming pool which has been successfully integrated into the gardens.

We continue to advise on the management of the gardens.