Old Rectory | Berkshire

The gardens around the Old Rectory were rather nondescript and lacking structure and interest.

Upon inheriting the property, the current custodian requested Taylor Tripp to design and create a garden that could be worthy of opening to the public.

The old concrete paths within the former vegetable garden area have been replaced with a formal potager, at the centre of which stands an Oak arbour which can be used for outdoor dining.

An overhead pleached Hornbeam tunnel, framed by Yew hedging, secretly divides the potager from a new croquet lawn.

The old swimming pool, no longer in use, has been converted into a formal pool. The pool, framed by swathes of scented Philadelphus reflects the silhouette of the house beautifully.

The large, old lawn has been divided by a grid of long grass, designed to frame a more formalised rectangular lawn and focus views to the landscape beyond. 

Additionally, a raised lawn, framed by herbaceous borders, a white rose garden and a pollarded Lime tree avenue, have all been created to frame the house and focus views. The awkwardly placed tennis court has been lost behind a sea of tall Stipa gigantea and topiary Yew columns. 

The garden has been opened to the public under the yellow book scheme.