Village House | Hampshire

This Victorian village house and garden were both in a very dilapidated state. The owners remodelled the house and invited us to create a second garden for them around their new home, allowing both of us to experiment with some new ideas.

A stately avenue of box-pleached lime trees, now frames the altered approach to the attractive new front façade, whilst offering an element of privacy from the road.

The front door has been framed by, simple, year round structural planting to enhance the sense of arrival.

Previously, there had been very little existing structure to the garden, so rooms were created by the introduction of mature clipped yew and hornbeam hedging. Some of this hedging has also been used to interesting effect to frame features and views, or to create intrigue as to what lies beyond.

Due to the sheltered and sunny nature of much of the main garden, planting has been designed to offer a Mediterranean feel with the introduction of lots of scented roses, agapanthus, rosemary, bearded irises and lavender.

A white scheme framing one of the seating terraces is used to provide a sense of cool and calm on hot sunny days.

A new tennis court, vegetable garden and wildflower meadow have also been designed and created.

Semi-mature native trees were planted to help soften the view towards other village houses and offer some privacy.

After only three years the garden is looking very well established. We still consult annually to ensure the gardens continue to develop as intended.