New Country House | Hampshire

Working with the simple palettes of the interior designer client, this garden was built entirely from scratch.

The site was steeply sloping from front to back and so, working with the client, architect and the Local Planning Authority, the design created a series of levels, dictating the level upon which to site the house. The garden layout was then mapped out to take advantage of the new land elevations.

To add year-round interest to the drive, umbrella plane trees have been planted, which create impact upon arrival and will ultimately provide shade to vehicles in the summer.

New walls will soften in time, aided by rambling roses and other climbers, such as, Wisteria.

Planting has been kept relaxed and low, to maintain far-reaching views across the surrounding arable landscape. Soft colours compliment those found within the house and the surrounding countryside. Native Hawthorn and Yew hedging, provide a further link.

A small potager, rustic in design, has been designed close to the kitchen, to further connect the garden to the wider landscape.

The site is fairly wind-exposed, so a sunken lawn area to the rear was created for use on such days. This is framed by pollarded Lime trees, which focus the view towards a set of steps leading to a grass seating area. From here further views can be enjoyed.

For the same reason, a walled swimming pool garden has been created. The walls are clothed with white Wisteria and mature Olive trees frame the attractive pool house.

Other areas include a Box-hedged, formal, Rose garden and a hidden circular lawn framed by Box and soft planting, offering a quiet place to retreat.