Farmhouse | West Sussex

A rather intimate layout of hedges and large conifers enclosed this farmhouse, blocking wonderful panoramic views beyond.

The new design considered the views, by removing the old hedges, conifers, old swimming pool and other garden features to expand the visual scale of the gardens around the house and connect them to the distant landscape.

Borders of scented roses and lavenders lead one away from the house towards the view of a new pond, designed to reflect the sky and sculpture.

Other areas include a white garden, a vegetable garden and herbaceous borders that draw one down to a circular seating area, where the full glory of the view can be appreciated. This has now become a favourite spot to sit in the summer.

Sculpture has become an important element of the garden, offering surprise interest, or a statement feature against a given backdrop. So much so, that the gardens have been opened for a charity sculpture and art event, in aid of Marie Curie, which was a huge success.