Country House, Berkshire

A 1930s, classically designed, house surrounded by rather overgrown informal gardens. We were asked to rethink the design layout, incorporating some historical featutres, such as a Sorbus aria tunnel and some mature Lime trees, which may have historically been pollarded.

Levels were regraded to improve those of the lawns and an old Yew hedge was removed to open wide and sweeping views to the lovely surrounding countryside. Park railings were installed to protect the gardens from garzing animals and create a classic rural feel.  

The alignment of the drive was altered and a new parking area was created, to one side, to frame the house better upon approach and to clear the facade of the clutter of parked cars. 

The gardens were divided into formal garden rooms, but with soft planting to relax the feel and blend the garden with its rural surroundings.